Wednesday, June 26, 2013

telatah kucing ku yang comel

assalamualaiku...

hai. bertemu lagi ketika ini. dah lama rasanya saya tidak update blog dengan menulis sendiri dengan bertunjangkan dua belah tangan, berbekalkan 10 jari. bermadah pulak..hehe.. Today I want to story mory about my cats. Generally, I really love cats. kalau jumpa kat mana-mana mesti saya akan gosok kucing tu. kalau kucing tu bersih saya ambil. kalau kucing kurap cuma gosok guna kaki jerk.





Video diatas ni ialah anak kucing. yang comelnya kucing ni isap tangan aku derr..keh3..untuk pengetahuan korang berdasarkan pengalaman saya, kucing diusia beginilah yang akan jilat tangan tuanya. kalau dah besar tu puas la ko hulur tangan. tak kan dijilatnya. di antara sebabnya ialah kucing ini sedang mengenal dunia. macam kita la ketika waktu remaja. ada yang remajanya terdapat kenangan manis dan ada yang remajanya penuh kenangan hitam.

mari aku nak huraikan apa maksudnya kenangan manis ketika remaja. kenangan manis bukan bermakna ada pakwe @ makwe sewaktu zaman persekolahan. ini salah. kenangan manis ialah kita mengikut orang2 warak kemasjid, mendengar kuliah, solat berjemaah lima waktu sehari semalam, ukhwah, berkawan dengan org ada ilmu agama, menimba ilmu tidak kira ilmu agama @ dunia. itu lah difinisi kenangan manis bagi aku kerana sewaktu muda remaja lah kita nak didik hati. bila dah tua susah dol. walaupun dah tua kita nampak pakcik tu berkopiah, belum tentu hatinya berpaut pada Allah kerana sifatnya orang tua kebiasaanya sombong,riak dan takbur. kalau tak caya cuba korang test diorg. contoh bagi pendapat ke. jangan harap diorg nak pakai pendapat korang yg masih muda dan mentah. itulah petanda riak.

kenagan pahit ialah kenangan hitam sewaktu kita bersosial dahulu tidak kira berdating, bercampur gaul dengan rakan lelaki dan perempuan. apa2 yang buruk la senang cerita. yang korang rasa tidak diredhai Allah. jadi sesiapa yang selalu pergi masjid dan kuliah dan hati berpaut dengan masjid,korang jangan igt tiada life, sebenarnya itulah life, keseonokan. kalau tak caya try la. pergi masjid solat berjemaah selama 5 bulan. pastu cuba korang tak pergi solat berjemaah dan pergi pasaraya pukul 7.45pm. korang akan rasa janggal dan menyesal. "korang akan berkata eh sepatutnya tempat aku dimasjid" masyaAllah. aku merasa aman dimasjid bersama orang2 tua. dah tentu orang2 didalam masjid berfikiran matured, baik2..korang akan rasa selesa.

kita juga boleh bercuti dimana-mana, bawak wife kalau yg ada wife. dunia ini luas maa.. Allah jadikan dunia ini untuk kita merenung keindahan Allah. jadi apa lagi. pergilah! kalau korang rasa nak pergi jalan2 takot terlepas berjemaah dimasjid. apa guna ada wife kalo tak boleh jadi makmum.. ^_^ sama sahaja dimana2 pun kalau kita berjemaan tetap dapat 27 kali ganda pahala. cuma bila kita kemasjid dapat la pahala i'tikaf tu..

lagi satu korang akan terasa bila nampak perempuan yang bertudung labuh, hati korang rasa aman dan selesa. berbanding dengan gadis2 yang tidak bertudung labuh korang akan rasa tidak selesa dan tak terasa pun nak buat bakal isteri.




berbalik kepada topik kita tadi, video yang kedua ini ialah kucing aku yang bernama opel iaitu kucing jantan. yang unik suaranya agak maskulin. haha biasalah rumah aku ada grill bagi mengelakkan segrombolan haiwan-haiwan in masuk. so sebagai haiwan yang bijak diatas muka bumi ini, kucing ni dapat masuk pulak melalui lubang atau corong. jadi bila ada aku kat depan pintu dia tak berani masuk der..



video last ni ialah anak kucing yang panjat grill tp aku suruh turun. macam faham2 pulak bahasa aku. sebenarnya aku rasa kebetulan bila dia dengar suara manusia mindset kucing ni mest aku suruh turun. saksikan lah ketiga tiga video ini dengan aman. sesiapa yang tak suka kucing tu belajar belajar lah ye suka kucing kerana org yg suka kucing ni penyayang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...