Friday, November 4, 2016

MODUL PEMESINAN INDUSTRI DI KOLEJ VOKASIONAL

Antara modul yang akan dipelajari ialah:-

Tahun 1 Semester 1
1. INDUSTRIAL SAFETY AND HEALTH
2. ENGINEERING MATERIAL
3. GEOMETRY DRAWING
4. MEASURING, HAND TOOL  AND  FITTING WORK

Tahun 1 Semester 2
1. PICTORIAL DRAWING
2. BASIC LATHE MACHINE
3. BASIC MILLING MACHINE
4. BASIC GRINDING MACHINE

Tahun 2 Semester 1
1. MACHINE DRAWING
2. AUTOCAD 2D DRAWING
3. INTERMEDIATE LATHE MACHINE

Tahun 2 Semester 2
1. INTERMEDIATE MILLING MACHINE
2. INTERMEDIATE GRINDING MACHINE
3. MACHINE MAINTENANCE

Tahun 3 Semester 1
1. AUTOCAD 3D
2. CNC LATHE
3. CNC MILLING
4. MATHEMATIC AND SCIENCE FOR VOCATIONAL

Tahun 3 Semester 2
1. CNC GRINDING MACHINE
2. CNC EDM DIE SINKER AND WIRE CUT
3. INDUSTRIAL SUPERVISORY
4. MATHEMATIC AND SCIENCE FOR VOCATIONAL

Tahun 4 Semester 1
1. ORGANIZE PRE-PRODUCTION
2. PRODUCT PLANNING
3. INVENTOR DRAWING
4. MATHEMATIC AND SCIENCE FOR VOCATIONAL

Tahun 4 Semester 2
1. PRODUCT DESIGN

2. MANAGE MANUFACTURING
3. ORGANIZE EQUIPMENT MAINTENANCE
4. MATHEMATIC AND SCIENCE FOR VOCATIONAL

Thursday, October 27, 2016

Berkongsi Perasaan Gembira Terpilih Menjadi Guru

Assalamualaikum...

Pertama sekali, bersyukur kepada Allah kerana diberi peluang untuk hidup dimuka bumi ini, dan diberi peluang untuk menghirup udara segar.
begitu juga, saya mendoakan para pembaca diberi kesihatan, dan iman yang kuat. amin.

Pada kali ini, saya terdetik untuk menulis tentang Terpilih menjadi Guru Vokasional.

Bersyukur kepada Allah.

Walaupun perjalanan saya begitu jauh, bermula selepas SPM saya dapat tawaran melanjutkan pelajaran di politeknik sultan haji ahmad shah. semua kawan dapat masuk universiti, saya saja antara yang tidak terpilih, mungkin ada hikmah disebalik nya.

setelah  menjalani diploma selama 3 tahun, saya dapat keputusan CGPA 3.27. harapan nak sambung belajar tu melonjak lonjak. saya cuba minta universiti awam dan ketika itu pilihan pertama kedua dan ketiga saya ialah uitm shah alam. ini di atas nasihat seorang sepupu  yang merupakan pensyarah di uitm. tetapi sekali lagi tiada rezeki untuk memasuki IPTA.

saya pun bertukar arah untuk memohon universiti swasta atas nasihat ayah. universiti  yang saya pilih ialah universiti kuala lumpur (UniKL) dengan program Bachelor engineering of technology machine tools and manufacturing.

setelah menjalani selama tiga tahun, , saya mendapat keputusan CGPA 3.01. Alhamdulillah.

dengan mendapat CGPA 3.01, saya dapat pengurangan pembayaran MARA sebanyak 90%.

dari pada 60 k pinjaman, saya hanya  bayar RM6K. itulah hikmah sebenar dan Allah sebaik baik perancangan.

selepas itu saya mintak kerja di syarikat swasta sebagai Jurutera, sebanyak 10 kali temuduga saya di tolak. mungkin syarikat terlalu besar dan banyak saingan. offer gaji pun boleh tahan RM 2500 tetap dan tiada OT.

saya pun cuba mencari syarikat Contractor sebagai Project Engineer, Gaji yang ditawarkan ialah RM2200 dan ada OT. tak apa lah, terima saja lah dulu.

di sana saya terpaksa kerja lebih masa sabtu dan ahad. semestinya ot pun juga banyak kan. gaji
gaji saya mencecah 4K setiap bulan. wow, Alhamdulillah, rezeki Allah..ada hikmah saya ditolak temuduga kilang besar2. perancangan Allah indah.

selama 3 tahun saya bekerja, saya pun memohon untuk menjadi guru vokosaional, kebetulan ada kekosongan dari kementerian pendidikan malaysia. Dengan berbekalkan pengalaman selama 3 tahun sebagai Project Engineer dalam bidang fabrication dan maintenance,

dipendekkan cerita, Alhamdulillah saya terpilih dan lulus temuduga menjadi Guru Kolej Vokasional, Seramai 5000 memohon, hanya 100 orang terpilih. Alhamdulillah. rezeki Allah tidak salah alamat.

Sekian !!


Thursday, October 6, 2016

Compressor Air Cond Terlalu Sensitif

Di sini saya nak update pengalaman tentang compressor kereta saya.
Pengalaman  ini diambil dari kereta kancil dan suzuki swift.

Orang kata, belajar dari pengalaman adalah  guru yang berharga. cuma terpaksa berhabis wang ringgit dulu kan.

Saya tak tahu kenapa compressor terlalu sensitif. adakah salah pomen kereta? tetapi pomen tak sentuh & tak buka pun komponen compressor.

Pada tahun 2005, ayah saya servic air cond kereta produa kancil, kerana sejak beli dari tahun 2002, air cond tidak pernah service. terdetik dalam hati nak servic supaya air cond terbaik.

selepas service, compressor pulak rosak. air cond jadi panas. dan terpaksalah ayah saya tukar compressor. dan selepas pada itu, ayah saya mengeluarkan pendapat kepada saya, tak perlulah service air cond. nanti takut compressor rosak. kah kah kah.

Tapi aku fikir mungkin kebetulan saja terjadi. orang lain service air cond tak ada dengar pun compressor rosak.

Pada tahun 2011, Kereta kancil ayah saya telah rosak gear box, dimana gear 5 tak boleh masuk. dan bila ada budget, ayah saya pun hantar kedai untuk tuka  sebiji gear box. harganya ialah rm1000.

bila siap je tukar gear box, compressor rosak lagi. sensitif betul lah compressor ni. sebelum bukak tak rosa, lepas bukak je dah rosak. berpanas lah semula sampai 6 @ 7 bulan. baru lah tukar compressor baru.

kini terjadi pula pada kereta suzuki swift yang saya sayangi.

bermulanya apabila casing cooling coil (evaporator) pecah. kereta ni saya beli second, mungkin pemilik asal telah service air cond, dan semasa membuka evaporator casing, keretakan berlaku dan mereka mengambil jalan mudah untuk menampal dengan silicon sahaja.


Casing Evaporator


Kelihatan casing lama sudah pecah.


Keadaan ini menyebabkan, air yang keluar daripada casing evaporator tidak keluar sepenuhnya daripada hose, air akan keluar memasuki bahagian penumpang hadapan dan menyebabkan banjir.

Sungguh mulia hati pemilik dahulu buat macam tu kat saya.

nak dipendekkan cerita, saya tukar yang baru 1 set dengan harga RM350.

manakala upah buka dash bord adalah RM300

Upah service, cuci blower, masukkan gas adalah RM100.

Jumlah kesemuanya ialah RM750.



Casing Evaporator baru.


akhirnya selesailah pemasangan casing evaporator yang baru. kedian air menitis dengan banyak kedalam kereta sudah selesai InysaAllah.

Tetapi, ada masalah kedua dimana apabila di buka air cond, terdapat bunyi bising seperti ada sesuatu bergesel. saya pergi semula ke bengkel untuk mengetahui sebab nya. pomen check dan test, dia bagitau itu adalah kerosakan pada compressor. padahal tak sentuh langsuh compressor. begitu manja sungguh.

terpaksa lah saya tukar compressor baru  yang recond berharga RM400, dan upah RM50. jumlahnya RM450.

Jadi total saya sudah belanjakan untuk bulan ini adalah RM1200.

Tak apalah, demi untuk kereta yang banyak berjasa, dan telah aku bawak merata2.

sekian..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...