Thursday, October 27, 2016

Berkongsi Perasaan Gembira Terpilih Menjadi Guru

Assalamualaikum...

Pertama sekali, bersyukur kepada Allah kerana diberi peluang untuk hidup dimuka bumi ini, dan diberi peluang untuk menghirup udara segar.
begitu juga, saya mendoakan para pembaca diberi kesihatan, dan iman yang kuat. amin.

Pada kali ini, saya terdetik untuk menulis tentang Terpilih menjadi Guru Vokasional.

Bersyukur kepada Allah.

Walaupun perjalanan saya begitu jauh, bermula selepas SPM saya dapat tawaran melanjutkan pelajaran di politeknik sultan haji ahmad shah. semua kawan dapat masuk universiti, saya saja antara yang tidak terpilih, mungkin ada hikmah disebalik nya.

setelah  menjalani diploma selama 3 tahun, saya dapat keputusan CGPA 3.27. harapan nak sambung belajar tu melonjak lonjak. saya cuba minta universiti awam dan ketika itu pilihan pertama kedua dan ketiga saya ialah uitm shah alam. ini di atas nasihat seorang sepupu  yang merupakan pensyarah di uitm. tetapi sekali lagi tiada rezeki untuk memasuki IPTA.

saya pun bertukar arah untuk memohon universiti swasta atas nasihat ayah. universiti  yang saya pilih ialah universiti kuala lumpur (UniKL) dengan program Bachelor engineering of technology machine tools and manufacturing.

setelah menjalani selama tiga tahun, , saya mendapat keputusan CGPA 3.01. Alhamdulillah.

dengan mendapat CGPA 3.01, saya dapat pengurangan pembayaran MARA sebanyak 90%.

dari pada 60 k pinjaman, saya hanya  bayar RM6K. itulah hikmah sebenar dan Allah sebaik baik perancangan.

selepas itu saya mintak kerja di syarikat swasta sebagai Jurutera, sebanyak 10 kali temuduga saya di tolak. mungkin syarikat terlalu besar dan banyak saingan. offer gaji pun boleh tahan RM 2500 tetap dan tiada OT.

saya pun cuba mencari syarikat Contractor sebagai Project Engineer, Gaji yang ditawarkan ialah RM2200 dan ada OT. tak apa lah, terima saja lah dulu.

di sana saya terpaksa kerja lebih masa sabtu dan ahad. semestinya ot pun juga banyak kan. gaji
gaji saya mencecah 4K setiap bulan. wow, Alhamdulillah, rezeki Allah..ada hikmah saya ditolak temuduga kilang besar2. perancangan Allah indah.

selama 3 tahun saya bekerja, saya pun memohon untuk menjadi guru vokosaional, kebetulan ada kekosongan dari kementerian pendidikan malaysia. Dengan berbekalkan pengalaman selama 3 tahun sebagai Project Engineer dalam bidang fabrication dan maintenance,

dipendekkan cerita, Alhamdulillah saya terpilih dan lulus temuduga menjadi Guru Kolej Vokasional, Seramai 5000 memohon, hanya 100 orang terpilih. Alhamdulillah. rezeki Allah tidak salah alamat.

Sekian !!


Thursday, October 6, 2016

Compressor Air Cond Terlalu Sensitif

Di sini saya nak update pengalaman tentang compressor kereta saya.
Pengalaman  ini diambil dari kereta kancil dan suzuki swift.

Orang kata, belajar dari pengalaman adalah  guru yang berharga. cuma terpaksa berhabis wang ringgit dulu kan.

Saya tak tahu kenapa compressor terlalu sensitif. adakah salah pomen kereta? tetapi pomen tak sentuh & tak buka pun komponen compressor.

Pada tahun 2005, ayah saya servic air cond kereta produa kancil, kerana sejak beli dari tahun 2002, air cond tidak pernah service. terdetik dalam hati nak servic supaya air cond terbaik.

selepas service, compressor pulak rosak. air cond jadi panas. dan terpaksalah ayah saya tukar compressor. dan selepas pada itu, ayah saya mengeluarkan pendapat kepada saya, tak perlulah service air cond. nanti takut compressor rosak. kah kah kah.

Tapi aku fikir mungkin kebetulan saja terjadi. orang lain service air cond tak ada dengar pun compressor rosak.

Pada tahun 2011, Kereta kancil ayah saya telah rosak gear box, dimana gear 5 tak boleh masuk. dan bila ada budget, ayah saya pun hantar kedai untuk tuka  sebiji gear box. harganya ialah rm1000.

bila siap je tukar gear box, compressor rosak lagi. sensitif betul lah compressor ni. sebelum bukak tak rosa, lepas bukak je dah rosak. berpanas lah semula sampai 6 @ 7 bulan. baru lah tukar compressor baru.

kini terjadi pula pada kereta suzuki swift yang saya sayangi.

bermulanya apabila casing cooling coil (evaporator) pecah. kereta ni saya beli second, mungkin pemilik asal telah service air cond, dan semasa membuka evaporator casing, keretakan berlaku dan mereka mengambil jalan mudah untuk menampal dengan silicon sahaja.


Casing Evaporator


Kelihatan casing lama sudah pecah.


Keadaan ini menyebabkan, air yang keluar daripada casing evaporator tidak keluar sepenuhnya daripada hose, air akan keluar memasuki bahagian penumpang hadapan dan menyebabkan banjir.

Sungguh mulia hati pemilik dahulu buat macam tu kat saya.

nak dipendekkan cerita, saya tukar yang baru 1 set dengan harga RM350.

manakala upah buka dash bord adalah RM300

Upah service, cuci blower, masukkan gas adalah RM100.

Jumlah kesemuanya ialah RM750.



Casing Evaporator baru.


akhirnya selesailah pemasangan casing evaporator yang baru. kedian air menitis dengan banyak kedalam kereta sudah selesai InysaAllah.

Tetapi, ada masalah kedua dimana apabila di buka air cond, terdapat bunyi bising seperti ada sesuatu bergesel. saya pergi semula ke bengkel untuk mengetahui sebab nya. pomen check dan test, dia bagitau itu adalah kerosakan pada compressor. padahal tak sentuh langsuh compressor. begitu manja sungguh.

terpaksa lah saya tukar compressor baru  yang recond berharga RM400, dan upah RM50. jumlahnya RM450.

Jadi total saya sudah belanjakan untuk bulan ini adalah RM1200.

Tak apalah, demi untuk kereta yang banyak berjasa, dan telah aku bawak merata2.

sekian..

Wednesday, October 5, 2016

Cara Pembayaran PTPTN Melalui Akaun 2 KWSP

Assalamualaikum,

Di sini saya terpanggil untuk update tentang pembayaran PTPTN melalui akaun 2 KWSP sebagaimana yang pernah aku buat baru2 ini.

Di bawah adalah procedure yang perlu dilakukan bagi memudah kan pembaca semua.

1) Pergi ke pejabat KWSP dan buat i-akaun dulu. kalau tak ada i-akaun, duit tak boleh trasnfer. dulu saya tak tau, saya terus pergi ke pejabat PTPTN dan hanya akan membuang masa.

2) Baru lah pergi ke pejabat PTPTN. dan kerani sana akan setel kan untuk anda. Dalam masa seminggu, anda akan mendapat mesej daripada PTPTN supaya pergi ke pejabat KPWS untuk cop ibu jari.

Document yang perlu dibawa adalah transcript belajar dan salinan. pihak KWSP tiada mesin potostat ya. jadi sediakan awal2 salinan.

3) Selepas mendapat mesej dari pihak PTPTN, Pergi ke pejabat KWSP semua, dan buat cop ibu jari.
Sila bawa doc transcript dan salinan.

Dalam  masa 2 minggu, duit daripada akaun KWSP akan di transfer ke PTPTN.

4) Dan seterusnya, anda perlu pergi ke pejabat PTPTN untuk reschedule semula pembayaran anda.

bagi yang bayar penuh tak ada masalah.tetapi

bagi yang ada tunggakan, anda perlulah membayar minimum separuh daripada tunggakan, dan barulah boleh reschedule pembayaran bulanan dan juga tukar kepada ujrah bagi yang belum.

dengan setel pembayaran ini, nama anda dari CCRIS akan terhapus. ha ha ha.

Sekian terima kasih.

Tuesday, October 4, 2016

Pengalaman Temuduga Di IPGM Kuala Lipis Sebagai Guru Interim Untuk Kolej Vokasional


Assalamualaikum dan selamat pagi.

Rasanya dah lama tak update blog ni, last update tahun 2012 kot. Tu pun masa belajar dulu. bila dah kerja ni tak ada masa nak update.

Hari ini saya rasa terpanggil nak update blog tentang pengalaman temuduga sebagai calon guru interim untuk kolej vokasional pada tahun 2016.

2 Sept 2016
Saya mendapat email dari KPM supaya memeriksa laman sesawang jobmalaysia untuk mengetahui keputusan panggilan temuduga bagi guru interim kolej vokasional.

Lokasi temuduga saya dapat di IPGM kuala lipis. Mungkin pemilihan lokasi berdasarkan IC seseorang sebab rata calon temuduga adalah berasal dari pahang yang mempunyai No IC (06).

Panggilan temuduga dihantar melalui email oleh KPM, dan ramai calon-calon terlepas pandang untuk memeriksa email, jadinya ramai jugak lah yang terlepas dan tak datang temuduga. apa boleh buat, mungkin bukan rezeki mereka.

Kepada yang berpeluang pergi temuduga saya ucapakn tahniah dan juga tahniah kepada diri sendiri.

Untuk temuduga guru interim ini, masa yang di beri untuk preparation adalah sangat singkat. bayangkan email dihantar oleh KPM pada 2 Sept 2016, dan tarikh temuduga pula pada 7 Sept 2016. hanya diberi 5 hari sahaja untuk study.

Ada juga calon yang di hantar email pada 6 Sept 2016, dan temuduga pada 7 Sept 2016.

Terdetik juga rasa pelik kenapa begitu drastik, dan terlalu singkat masa diberi untuk study. adakah KPM terlalu memerlukan guru vokasional? seribu macam persoalan yang timbul. Tapi, kalau KPM amat memerlukan guru vokasional, Alhamdulillah,.

Kerana, kajian yang saya buat berdasar kan calon temuduga dari upsi, masa yang diberikan adalah 1 bulan dari tempoh panggilan temuduga. kelebihan pada calon boleh buat preparation.

Mujur ipar2 semua guru, dan banyaklah soalan bocor temuduga saya dapat. tidak kurang juga saya research dalam internet. mana yang dapat saya hafal tu, sy hafal . dan ada juga buat note.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...